Влада разматрала Информацију о успостављању пословне зоне у склопу Меморандума са SCO групацијом

На 106. ванредној сједници Влада Брчко дистрикта БиХ разматрала је Информацију о иницијативи за изградњу и успостављање економске пословне зоне на локалитету зоне рада и индустрије Мјесне заједнице Брод у Брчком, а ради се о пројекту у склопу пословне иницијативе за побољшање пословног амбијента и стандарда живота у Брчком STUDEN & CO Holdinga (SCO).

„Ово је први пројекат у оквиру раније потписаног Меморандума са SCO групацијом, који подразумијева изградњу економске зоне на површини од око 300.000 квадратних метара, предвиђа улагања до 2025. године у висини од 20 милиона конвертибилних марака и посао за 220 радника. То су елементи који би требало да нас опредијеле да идемо у правцу подршке овој пословној иницијативи, која садржи изричито и децидирано наведено опредјељење да се након њене реализације иде и у реализацију пословне зоне на локацији Интерплет“, рекао је градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић.

Он је истакао да је данашње разматрање поменуте информације на сједници Владе први, али не и нужан корак у реализацији ове иницијативе.

„Кажем не и нужан јер по Закону о јавној имовини специјална погодба као начин на који би се реализовала ова пословна иницијатива подразумијева приједлог одлуке градоначелника, који се као такав упућује у скупштинску процедуру. Ми смо се опредијелили да то прво ставимо као информацију с циљем упознавања чланова Владе с предложеним материјалом и отклањањем евентуалних недоумица како би тај документ, који би дошао на потпис, садржавао све неопходне елементе за изјашњење посланика у Скупштини“, појаснио је градоначелник Милић.

Чланови Владе су кроз своје дискусије на ванредној сједници подржали ову иницијативу уз закључак да се Канцеларија за управљање јавном имовином, која је по закону задужена за припрему специјалне погодбе, ангажује и припреми ову погодбу у што краћем року уз отклањање евентуалних нејасноћа у садржају саме пословне иницијативе.

На 106. ванредној сједници одобрен је и Нацрт закона о мирном окупљању на приједлог Полиције Брчко дистрикта БиХ.

„То је нови, рекао бих, реформски пропис који је урађен у складу с највишим европским стандардима по препорукама Венецијанске комисије. Садржи и норме које се тичу мирног окупљања у ужем смислу, што значи да је тзв. комерцијално окупљање, односно организовање јавних приредби изузето из овог закона и садржај је другог посебног закона о комерцијалним окупљањима, за који смо смјернице усвојили данас.

Специфичност овог прописа је да се максимално либерализују услови за одржавање мирног окупљања у складу с Европском конвенцијом о заштити људских права и права на слободу окупљања. Он предвиђа да спонтана окупљања као одговор на непосредан инцидент не подлијежу ригорозним условима за најаву, али та спонтана окупљања треба да буду строго таксативно наведена у законима“, закључио је градоначелник Синиша Милић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Резервишите салу за састанке

Сала за састанке Вас чека спремна, а уколико имате додатних жеља и потреба, распоред намјештаја у сали можете прилагодити томе. Пошаљите нам упит, а ми ћемо вам се јавити у најкраћем могућем року.

    Изаберите сврху упита: