Одржана Јавна расправа о Нацрту закона о удружењима и фондацијама Брчко дистрикта

У Скупштини Брчко дистрикта БиХ 15. септембра је одржан наставак јавне расправе о Нацрту закона о удружењима и фондацијама Брчко дистрикта БиХ, која је прије десетак дана прекинута из техничких разлога.

Љубиша Лукић, предсједавајући Законодавне комисије, рекао је да су учесници расправе имали пред собом Преднацрт закона на који су дали доста коментара.

– У међувремену су добили Нацрт закона о удружењима и фондацијама у који су уграђене бар двије трећине коментара невладиних организација, а све оно што није обухваћено Нацртом закона посланици ће, у складу с Пословником и Статутом, моћи поправити до његовог коначног усвајања – рекао је Лукић.

Срђан Блажић, шеф Одјељења за стручне и административне послове, рекао је да је ријеч о потпуно новом закону који треба на нов начин да уреди питања финансирања, суфинансирања и свих активности невладиног сектора у Брчко дистрикту и подсјетио да је важећи закон донесен још 2002. године.

– Сједиште невладиних организација више неће моћи бити на приватним адресама, мораће се водити прецизна и јасна евиденција чланства и свих насталих трошкова у складу с међународним рачуноводственим стандардима – рекао је Блажић.

Подсјетио је да се уводи и нов начин суфинансирања и финансирања пројеката НВО сектора од стране Владе путем јавног позива и уз јасне критеријуме, као и да ће ти пројекти бити праћени и оцјењивани како би се видјели њихови ефекти.

Међу новинама је и увођење инспектора за невладин сектор који ће дјеловати у оквиру Инспектората Брчко дистрикта БиХ.

– Све организације и удружења који не ускладе своје акте са Законом биће аутоматски угашени у року од шест мјесеци од ступања на снагу закона који ће, надам се, бити усвојен у Скупштини у другом читању – рекао је Блажић.

Блажић је најавио да ће у Влади Брчко дистрикта бити донесена одлука о успостављању е-регистра невладиних организација за који већ постоје одређена софтверска рјешења.

– Сигуран сам да ћемо, када све ово завршимо, бити примјер не само у БиХ него и региону – рекао је Блажић.

Свјетлана Павловић из организације „Посавина без мина“ рекла је да су невладине организације веома заинтересоване за доношење овог закона и да је веома важно уредити питање како се додјељују грантови.

– Подржавам доношење овог закона. Има питања која су непрецизна и желим да све разјаснимо и установимо како би знали шта нас чека када закон буде донесен и када нам дође инспектор – рекла је Павловићева.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Резервишите салу за састанке

Сала за састанке Вас чека спремна, а уколико имате додатних жеља и потреба, распоред намјештаја у сали можете прилагодити томе. Пошаљите нам упит, а ми ћемо вам се јавити у најкраћем могућем року.

    Изаберите сврху упита: