Нови Закон о удружењима и фондацијама у Брчком

Zakon o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta

Говорећи на конференцији за медије одржаној 22. јула у Брчком, шеф Одјељења за стручне и административне послове, Срђан Блажић подсјетио је да је Влада прије неколико дана усвојила и нови Закон о удружењима и фондацијама који дефинише начин оснивања рада и функционисање невладиног сектора у Дистрикту.

„Прије свега новине се односе на то да ће се убудуће сва средства према невладином сектору дијелити искључиво путем јавног позива и управо овај закон се позива на нови Закон о буџету који јасно прецизира како се та средства дијеле. Биће потребно донијети и одређене правилнике како би се разрадили даљи критеријуми за додјелу средстава по одређеном јавном позиву. Такође, новим законом уводи се инспектор за невладин сектор који ће имати јасне надлежности и контролу рада невладиног сектора. Јасно се дефинише да невладине организације не могу више бити на адреси гдје су приватни станови или куће изузев у случајевима ако се невладина организација налази на приватној адреси. Мора бити јасно назначено да се ту налази та организација“, казао је Блажић истичући да се уједно и пооштравају казне за непоштовање овог закона.

„Овим законом уводи се ред у области невладиног сектора и сигуран сам да ћемо кроз овај нови закон који је повезан с новим Законом о буџету добити јасно и прецизно финансирање невладиног сектора, а заузврат ћемо имати и са стране невладиног сектора јасне и конкретне резултате који се дају у овој нашој локалној заједници“, казао је Блажић.

Нови Закон о удружењима и фондацијама доноси итекако битну промјену у пословању невладиног сектора у Дистрикту. Јасно је наглашено да сједиште невладиних организација не може више бити на приватним адресама, што ће многима представљати проблем.

У том случају је потребно извршити пререгистрацију сједишта, што је управо једна од услуга које МСГ Виртуал нуди. По веома повољној цијени и у кратком року вршимо услугу пререгистрације како бисмо вам олакшали и поједноставили цјелокупан процес.

Поред тога вам нудимо и сједиште за удружење у пословном објекту у центру града и то већ од 90КМ мјесечно, а простор има и додатну могућност изнајмљивања сале за састанке по потреби.

Потребна вам је помоћ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Резервишите салу за састанке

Сала за састанке Вас чека спремна, а уколико имате додатних жеља и потреба, распоред намјештаја у сали можете прилагодити томе. Пошаљите нам упит, а ми ћемо вам се јавити у најкраћем могућем року.

    Изаберите сврху упита: